Het mag dan al niet zo populair zijn dan Facebook of Twitter, toch hou je beter Pinterest goed in de gaten. Aan de andere kant van de grote plas maken veel bedrijven al gretig gebruik van de nieuwste speler op het Social Media terrein.

Elk social media kanaal heeft zo zijn eigen specificiteit. Bij Facebook is dat het hele vriendjes-gebeuren, bij Twitter is het de beperking in aantal karakters, en bij Pinterest is het de design-invalshoek. De visie waarbij een beeld meer zegt dan duizend woorden hebben de mensen van Pinterest héél letterlijk genomen. Alles vertrekt vanuit een beeld.

Pinterest is een sociaal prikbord. Gebruikers vinden informatie op het web (bijvoorbeeld een foto van jouw nieuwste product), en ‘pinnen’ die op hun eigen prikbord. De link naar de originele ‘plaats’ waar de foto vandaan komt, blijft hangen aan het beeld, zodat gebruikers die doorklikken op interessante foto’s of beelden terechtkomen bij de originele website. Een simpel idee, maar met een gebruikseenvoud om u tegen te zeggen. En dat maakt de site nu net zo populair: een super-eenvoudige werking.

Volgens recente cijfers staat Pinterest op de 44ste plaats in de lijst van ‘meest popuaire sites in België’, gebaseerd op een combinatie van gemiddelde bezoekers per dag en pageviews. Nog niet helemaal je-van-het, maar toch belangrijk genoeg om er de aandacht bij te houden. Voorlopig vinden we vooral bedrijven en ondernemingen met een sterke ‘visuele factor’, zoals meubelbedrijven, reclamestudio’s, kledingzaken en dergelijke. Bekijk het voorbeeld maar ‘ns van Vitra hoe je een leuke Pinterest-board kan opzetten.

Ik geef jullie alvast 5 bruikbare tips mee om beter gebruik te maken van Pinterest.

  1. Investeer tijd
    Zoals elk social media kanaal investeer je best de nodige tijd in het degelijk opzetten van jouw board. Een beeld zegt inderdaad meer dan duizend woorden, maar dat gaat uit van goede beelden. Niet elk beeld spreekt dezelfde taal, en als bedrijf is het van groot belang dat de beelden ook de visie van de onderneming afstralen. Hoe meer het beeld ‘spreekt’, hoe groter de kans dat andere gebruikers jouw beeld zullen gaan re-pinnen.
  2. ‘Keep it simple’
    Dé grote aantrekkingskracht van Pinterest is net het gebruiksgemak en de eenvoud. Als bedrijf volg je dan ook maar beter dezelfde strategie. Maak boards die die eenvoud uitstralen, en waar het beeld voor zichzelf kan spreken. Elegant en verfijnd is de boodschap.
  3. Link je ‘board’
    Pinterest zit nog in zijn eerste schoentjes in België. Zorg dus voor een goeie link tussen je andere social media kanalen. Koppel je pins aan je facebook-pagina, of tweet wekelijks/dagelijks de beste foto op je twitter-account. Geef bezoekers ook de kans om te ‘pinnen’ op je eigen website.
  4. Zorg voor een goeie ‘fit’
    Het kan vanzelfsprekend lijken, maar niet elk bedrijf heeft nood aan Pinterest boards. Voor kledingmerken,  designbedrijven, reclamestudios of bouwondernemingen lijkt het mij noodzaak om nu al op Pinterest actief te zijn. Maar verkoop en distribueer je zeg maar bandschuurmachines, dan heb je nog wel even tijd.
  5. Meer dan alleen ‘producten’
    Het is natuurlijk verleidelijk om de focus puur op je product te leggen, maar dat schrikt de reguliere gebruiker snel af. Bedrijven die teveel op het eigen product zijn gericht zijn meestal minder succesvol op Pinterest dan bedrijven die net dat beetje meer aanbieden. Een inspiratieboard doet het dikwijls goed, los van wie de producten mogen zijn. Maar ook het vertalen van de eigen cultuur en sfeer in het bedrijf kan zijn vruchten afwerpen bij het aantrekken van nieuwe medewerkers bijvoorbeeld.

Wil je meer info over hoe jouw bedrijf om kan gaan met Pinterest of andere social media kanalen? Laat ons snel iets weten!